Skip to content

Alkisah dari meja makan

November 24, 2009

Tak bercadang pun nk post entri kedua utk hari ni tp site ni menyeru2 agar kukhabarkan juga ttg… hehhee… korang tgok la sdri gambar kat bawah ni..kikikkii

tadaaaaaaa...inilah SELUM namanya..

tadaaaaaaa...inilah SELUM namanya..

Bertahun gak la aku x makan ulam ni. Kami berkenalan di sbuah kafeteria di kampusku. Mulanya x menarik minat sgt, bila dah try dari pinggan sorg teman terus ‘jatuh cinta rasa pertama’ (ni ala2 jatuh cinta pandang pertama laaa..). Hihii.. Slh satu yg aku dah list perkara2 yg pasti dirindui setelah meninggalkan tanah semenanjung tumbuhan ni la, igtkn x jumpa dah. Rupanya ada gak kat tanah kelahiranku ni, aku je x pernh jmpa sblm ni. Ni pun aku jumpa bbrpa bulan yg lepas masa me’round’ kat ASPURI. Mmg agak seprais dan teruja la dibuatnya. Tumbuh plk kat celah2 bunga nmpk cam rumput je. Teman2 kat sni pun xtau tumbuhan ni adalah antara ulam paling sedap kat dunia (hrp2 bkn aku sorg je yg claim camni. hihii..). Maka aku pun cbut bbrp batang tuk ditanam kat rumah (kat kg laa..). Skg dah tumbuh cntik dah pun cuma belum blh petik lg sebab 2 batang jer aku tanam. Hihii… Kwn pesan tanam kat tempat sejuk yang berair baru leh subur.

“Kalau camtu sy kena tanam dlm aisbuk la, kan?”, balasku berseloroh. Kikiii…

Selalu kalu balik kg, tumbuhan kesayangan tu la antara yang ditya kabarnya dlu dari mak atau aku sdri yg p tengok. Kalau pak2 mak2 kambeng dapat lolos masuk msti jadi hidangan diahewan (kata ganti nm bg hewan. kui3x) dah tu. Tadi p tgok anak2 lg kat ASPURI lepas solat isya’. Dalm samar chya tu, gagasan tumbuhan yang punya aroma yg unik ini kuhampiri. Cadangnya nk ambik tuk ditanam menambah 2 batang yg ada kat rumah alih2 hajat diupgrade plk memetik sama utk hidangan dinner malam ni (kbtln belum mkn mlm lg time tu).

siap utk santapan sang puteri..hikhikk..

Ulam ni pakejnya kena ngn sambal blcan. Tp memandangkn mlm ni agak ‘rajin’ nk menumbuk buat sambal, maka kugantikan ia dengan ‘sepupu’nya, tempoyak. Hihii…Tempoyak durian sarawak yang kubuat 6 hari yg lepas (x silap) sampai skg belum cukup ‘baligh’ utk diikhtiraf sbg tempoyak. Utk pgthuan korang yg xtau (yg dah tau senyap2 dah la yer), ada sejenis durian yg sgt x sesuai dijadikan tempoyak sb sgt manis.

“Sy buat tempoyak tak rasa mcm ni. Ni lagi sedap. Tempoyak sy berbulan2 pun x rasa masam”, adu teman adik kpdku susulan drpd permintaannya utk membawa pergi sdkit dari tempoyak yg kubekalkn pada adik masa nk balik ke sarawak dari percutian lamanya raya lepas. Time tu aku gelak jer sb x pernh tau ada durian yg x sesuai dibuat tempoyak. Dh try sdri baru la tau.

Ok, smbung citer td. Maka aku pun meregukan pucuk2 selum tu ngn tempoyak (tempoyak kosong jer). Aci la tu, perut sdri katakan.. Hihii..

selum dan stok tempoyak yg makin susut

pucuk selum dan stok tempoyak yg makin susut

 Makan malamku malam ni diserikan lg dengan semangkuk tomyam kacang pnjang (hhaahaha..ni spontan + campak2 pnyer resepi). Apapun, syukur rezki mlm ni😀

Berbalik pada ulam td, aku terigt satu drama lakonan Rusdi Ramli tajuknya PESAN MAK yg ditayangkan baru2 ni kat TV3.  Drama ni berkisar pada perjalanan hidup watak utama drama tu iaitu Rusdi Ramli dalam mencari calon isteri mnurut syrat2 yg mak dia pesan. Klakar jg citer tu. Mak dia lakonan Kartina Aziz. Antara yg ‘mnrik’ dalam syarat yg mak dia letak calon isteri tu biarlah pandai makan ulam2 kampung. Hahhaaa…

“Kalau smua mak macam ni pakat tak kawin la anak2 teruna anak mak”, selorohku pada sorg teman.

Nak tau ke ending citer ni cmna? Korang xnk tau aku nk citer gak (sori2, nk kluar dari landasan jap). Target kwin sblm umur 30 membawa ke umur 40 baru la dia kawin. Tu pun kwin ngn kwn sekampung yg slu bertekak ngn dia lepas kwn pmpn dia tu jadi janda. Perjalanan citer ni mmg sangat best, aku duk gelak sorg2 tgok.

Ok, sekianlah dulu kisah selum. Korang yg x makan ulam tu beljar2 la makan, klu mmg x masuk gak tekak nk buat cmna kan? Nikmat ni x semua Allah bg. Ye la, klu dah smua suka makan ulam maka laju la spesis2 ulam ni pupus kat muka bumi. Hihii…Jumpa lg ;D

4 Comments leave one →
  1. November 28, 2009 9:06 am

    assalamu”alaikum…

  2. Alex permalink
    November 30, 2009 6:02 pm

    enak ya dari picture-picture nya…
    salam ziarah ..

  3. December 16, 2009 12:00 pm

    tolong wat header untuk angah boleh tak?😉

  4. casperado permalink
    December 19, 2009 3:51 pm

    assalamualaikum..
    salam ziarah..dah lama tak baca blog nie..rindu plak..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: