Skip to content

Rehat yang dituntut tubuh

May 27, 2009
Terasa benar kerdilnya diri saat di'ziarah' sakit

Terasa benar kerdilnya diri saat di'ziarah' sakit

Assalamu’alaikum… salam bersua lagi buat kalian semua. Maaf la buat yang sering ‘datang’ berkunjung ke sini, blog ini agak sepi sejak kebelakangan ini. Bukan tiada apa untuk dikhabarkan atau dikongsi bersama kalian tapi sepertinya cerita2 itu terpaksa aku simpan dulu, buat pekasam. Hikhikk..😀

Hari ni untuk pertama kalinya aku ‘merangkak’ juga ke klinik berdekatan dengan sekolah gara2 serangan gastrik. Makin menjadi2 pula sakitku yang satu ni 2,3 menjak ini. Keluar peluh dingin dibuatnya. Nasib baik klinik tak jauh dari sekolah, drive dalam keadaan suku nak pitam pun masih larat lagi.

“Macam mana nak tau tahap gastrik kita?”, tanyaku pada pegawai perubatan yang bertugas merawatku tadi.

“Kalau sakit sampai 2 atau 3 kali seminggu kira dah teruk la tu”, fuh! Lega dibuatnya. Memang kebelakangan ini gastrik makin kerap ‘berziarah’ tapi takde la sampai 2 atau 3 kali seminggu. Dan puncanya… hehehe… lewat makan.. (kalau mak tau sure kena lecture ni).

Balik dari klinik, berbekalkan sehelai surat MC, aku terus balik ke kuarters guru tanpa singgah ke sekolah. Memang aku tak larat dah, rasa nak pitam bercampur loya nak muntah ditambah lagi kantuk lantaran ubat yang kumakan di klinik untuk menahan sakit memang pakej sempurna untuk memaksaku akur akan kekerdilan diri.

Kurang lebih dua jam kuperuntukkan untuk mengumpul semula saki baki tenaga lantaran sebelah petangnya jadualku sepatutnya diisi pula dengan kerja amal bersama pelajar (untuk subjek pendidikan sivik) juga tugas di dewan sekolah untuk raptai sempena majlis Hari Anugerah Pelajar Cemerlang sekolahku pada hari esok.

“Setakat sakit macam ni takkan nak mengalah”, tekadku dalam hati sambil memujuk mata lelap seketika, memberi rehat pada tubuh.

Dan alhmdulilLah, dalam keadaan masih longlai, segala perancangan dapat juga dilaksanakan. Dari Allah jua datangnya segenap kekuatan.

3 Comments leave one →
  1. Fauzi permalink
    May 28, 2009 9:46 am

    Semoga cepat sembuh mbak ya..
    Adakalanya tubuh butuh istirahat seperti halnya mesin yang butuh di servis karena pemakaian sudah optimum. Kalau mesin komponen nya ada yang rusak masih ada spare parts nya.
    Kalau Tubuh ada organ yang rusak mau beli dimana coba???
    Kita mesti bijak memakai tubuh kita dan memperhatikan tanda – tanda nya, jangan sampai mendhalimi tubuh sendiri.
    Met Istirahat ya !!


    syukran atas perhatiannya ya akhi..:-)
    hehhe..iya, mang gak ada spare organ di kedai2 hardware😀.

  2. May 28, 2009 11:28 am

    Adikku, moga kau lekas sembuh ya.
    Semangat!🙂


    iya kang..syukran..🙂
    semangat!!

  3. putra purnama permalink
    June 11, 2009 2:58 am

    Lebih cepat lebih baik..
    Lebih cepat rehat lebih cepat baik kondisinya..


    alhmdulilLah..udah membaik kok. syukran atas doanya🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: