Skip to content

Layakkah aku?

June 11, 2008

Subuh ini…

 

Sebaik memberi salam menutup solat witirku, padanganku tertangkap novel yang kubeli semalam. Kucapai lalu kubelek kemudian bait2 bicara sang pengkarya kulirik, otak memproses lalu diasimilasi, ‘produk akhir’nya kuhantar ke stor hati, kusematkan di situ. Ahh…! Bahasanya sangat lembut, indah dalam kesahajaan.

 

‘Akak lebih terkesan dengan kelembutan bahasa indonesia. Tak terlalu simple tapi cukup membuatkan kita merasa keindahan bahasanya yang bersahaja’, pernah kukatakan sebegini pada seorang teman yang turut mempunyai minat yang sama sepertiku.

“Syahadat Cinta”, muka surat 16, pembacaan kuteruskan lagi. Tika itu, suara dari pembesar suara surau flat kediamanku telah mula melontarkan suara bisikan tok bilal membacakan sesuatu, bersedia melaungkan azan. Aku yang masih setia di atas sejadah terus menanti sementara buku setebal 504 mukasurat itu masih ternganga di tangan.

 

“… Tatkala kita berusaha mencintai Allah dengan sebenar-benarnya, Allah akan memberikan cintaNya kepada kita…”, ya Allah, terasa ada sesuatu yang menghangatkan tubir mataku tika menangkap frasa ini dalam bait bicara seorang ibu kepada anaknya yang mula sedar utk mengubah diri. Tika itu, azan subuh sudah berkumandang seolah2 ‘memaksa’ku utk terus melencunkan dingin pipi dek kehangatan airmata yang terasa makin laju. Kutekapkan tapak tanganku ke mulut, menahan suara tangis yang hampir2 saja lolos keluar, bimbang mengganggu teman2 serumah.

 

Ya, Allah akan memberikan cintaNya pada kita tatkala kita berusaha mencintaiNya dengan sebenar cinta. Itu aku pasti, sangat pasti!

 

Sementara airmata masih bersisa di tubir mata, aku berdiri, mengadu rasa rindu pada kasihNya. Layakkah hamba yg hina ini mendambakan Cinta AgungMu wahai Pemilik Segala?

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. hatimerdeka permalink
    June 11, 2008 10:25 am

    sediihh selalu…menuakan jiwa

  2. qurratulaini permalink
    June 17, 2008 11:36 am

    air mata itu toner, penyegar jiwa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: