Skip to content

MENJANIN!!

June 4, 2008

 

Erssstt… Masih terasa kesjukan suhu di kwsn beriklim sdrhna yg kukunjungi baru2 ni. Maklumla cuti sekolah kebetulan pula ada rombongan dan khidmatku diperlukan sebagai tenaga pengiring. Maklum saja, yang belum punya keluarga ni agak kurang komitmennya. Rombongan kami smpi agak lewat dari yg dirancang. Ermmm… Kt hanya merancang, kn…? Sebaik sampi kami selaku tnga pngiring menguruskan tempat penginapan. Agak selesa la jg tempatnya cuma suhu tersangatla sejukkkk..!!! xde pun yang best tuk diceritakan pada malam pertama cuma seperkara nk kgsi, tido malam aku dapat mengimbas kembali posisiku time masih dalam perut mak (muahhahaa..cam auta jer bnyinya). But to be frankly (duk tempat sejuk kena spiking, tunggang langgang punya spiking pon xpe. Heheheee..), dua malam kat sana aku x pernah tido dengan postur normal melainkan MENJANIN..!!! Korang tau ke istilah ‘menjanin’ tu? Lutut kat idung, tu la menjanin (postur janin dalam perut). GILER PUNYA SEJUKKK..!! Kain selimut sampi dua lai, x cukup ngan tu pakai stokin n sweater pun xckup tuk buat aku slesa tido. Selama idup, aku rasa 2 malam tu la paling menyeksakan zahir dan batin aku. Rasa nak jer terbang balik. Selama 3 hari 2 malam aku duk sana, selama tu gak la aku duk fikir cmna la kalau aku bermastautin kt UK nt (bukan Ulu Klang ek!). Berangan nak sambung belajar kat sana, camno ni? Baru duduk 3 hari dah x sobar nak balik. Ermmm….

 

Aktiviti kami pada hari kedua kebanyakannya di sekitar kawasan penginapan sahaja. Apa sangatla nak kuar, dah dijdualkan dari kul 8.15 am smpi 4.30 pm tuk ceramah motivasi oleh sorg pakar motivasi yang selalu gak kuar TV, lupa la plak nama dia (huhuuu..). Lps abis 3 sesi ceramah yang boleh tahan  gak bestnya sebab student2 x ngantuk (menurut pandangan mataku yang kadang2 kabur ni laa..), diorg diberi lak peluang menjelajah pekan kat situ. Suhu cam biasa la, sejuk…, cuma xde la sesejuk waktu malam yang smpai terasa menggigit tulang sum2. Menjelajah tu bukan sajer2, ada kje… Kjenya mudah, diorg cuma perlu bljr 2 atau 3 bhs tempatan. Hahahaaa… xde la, belajar bahasa tempatan x mencabar langsung! Diorg kena survey barangan dan harganya sekali yang x terdapat di tempat lain. Hsilnya, malam tu mcm2 yang budak2 ni bentangkan. Nama pelik2 pun ada. Hehehee… Yang bestnya, siap bandingkan harga laga ngan kwn2 dari kumpulan lain. Fikir balik aktvt petang tu rasa sian lak kat peniaga2 yang kedainya jadi mangsa serbuan. Ada sesetengah kedai bukannya besar mana pun, 10 orang masuk dah sesak tapi yang datang serbu paling kurang pun 10 orang. Pas tu, tanya harga jer, belinya x… Apa nak buat…

 

Hari last rombongan kami di sana memang best. Mau x best, macam2 tempat kami pegi. Smua cntikk…. shopping tu memang x terkcuali la. Rugi datang kalau x beli ole2, bukan selalu dapat peluang datang tempat tu. Klu ikutkan, aku antara org bertuah sebab ketua kg aku sendiri x pernah lagi jejak kaki kat tmpt tu (kihkihhh…!!!).

 

K la, tu je la aku sempat taip.

 

Uupppss..!! Lupa lak nak inform, sebenarnya tempat aku pegi tu Cameron Highland jer.. Hehehee.. Ada rmbongan kem motivasi tuk pelajar2 harapan sekolah kat sana. Sayangnya time kitorg pegi tengah musim ujan, suhu lagi la menjadi sejuknyer..!!

 

Sampi jmpa lagi ek! Tengkiu luangkan masa membaca tapi bagi yang dah dikhabarkan secara lisan critaku di Cameron, catatan ni sekadar mengimbas kembali. Masih ada lagi yang nk diceritakn tapi nanti2 la dulu.. Kang abis stok citer plk.

 

Smpai jmpa lg yer..

 

p/s: Ini juga merupakan entri ‘rumah lama’ tapi kusisipkan semula di sini (seperti entri bertajuk ‘1st hand story’, entri ini juga dah xde kt ‘rumah lama’. Huhuuu…)

2 Comments leave one →
  1. hatimerdeka permalink
    June 4, 2008 2:16 pm

    rumah lama..tapi perabot tak lagi usang

  2. qurratulaini permalink
    June 5, 2008 2:01 pm

    belum usang tapi suatu ketika pasti dimakan usia jua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: