Skip to content

10 sebab kenapa PBTC

May 26, 2008

10 sebab kenapa pekasam, budu, tempoyak dan cencaluk (PBTC) baik untuk anda

1. Jika anda makan PBTC, George Bush tidak berani bersembang dengan anda.

masa bila laa yer nk jmpa GB..hehe


2. Jika makan PBTC, anda sememangnya orang Melayu jati. Lebih jati kejatian anda berbanding dengan kayu jati ataupun beras Jati.

errkkk..~~


3. Kesihatan mulut anda akan terjamin, sebab anda sentiasa berkumur dengan Listerine.

huhu..~~


4. Anda dapat menjamin second life kepada ikan-ikan yang tak berapa elok, udang-udang kecil dan durian yang tak habis dimakan atau terlampau masak.

kire cam recycle laaa…ekekeke~ ~


5. Anda menjamin tradisi memakan PBTC senantiasa berterusan hingga ke anak cucu.

Takkan hilang tradisi memakan PBTC di dunia…


6. Mempunyai kandungan protein yang tinggi.

paling byk guna ikan, udang..


7. Memastikan pengamal ubatan tradisional untuk rawatan resdung berterusan dapat cari makan.

haha! peluang bisnes utk makcik2/pakcik2 yg jual PBTC juga…


8. Memastikan buah yang ditebuk tupai mempunyai nilai tambah yang tinggi.

ni xfahamm..ade sape2 leh explain..?mane satu yg pakai buah? eekkekeke.. (tempoyak daaa..!!)


9. Baik untuk mereka yang tidak mempunyai hubungan yang baik dengan mak mertua atau meluat nak tengok batang hidung mak mertua anda. Apabila anda sedang makan PBTC dengan nasi, mak mertua lalu belakang pun anda tak nampak.

bkn sajer xnampak, malah mak mertua pun xsanggup duk sebelah pasal bau yg kuat..tempoyak. .nyum3!!~ ~


10. Sebagai cadangan tambahan, Maggi atau Mamee perlu menghasilkan mee segera perisa Tempoyak. Pastikan artis yang meng’endorse’ produk itu berasal dari Perak atau Pahang. Mawi tak boleh, sebab dia org Johor. Gerenti laku, terutamanya dalam kalangan pelajar Malaysia yang berada di luar negara

tempoyak made in pahang & perak erk..

TEMPOYAK = pahang + perak >> yg ni best, orang johor pun pandai buat (kononnyer) tp org sabah pon reti jg buat (yg ni bukan konon2 la) ;p

BUDU = kelantan >> yg ni pon aku leh bantai jg..huhu!

CINCALUK = melaka >> bt goreng ngn nasi sedap! Tp aku x pernah try lg laa

PEKASAM = pahang + sabah >> aku dh try byk kali pekasam kt semenanjung ni..pergh.. masinnn! Pekasam made in sabah gak yg paling sedap di dunia. Hohoo ;p

BELACAN = satu malaysia… >> kalau bt style sabah belacan + bawang merah + cili padi + udang kering tumbuk pakai lesung (pakai lesung padi pon bole. Hehee..) pas tu goreng tp jgn sampai kering sgt kecuali nk simpan lama (blh tahan berbulan2) style kmpung..sedap..dan pedasssss..hehe!

ape lagi erk makanan pelik2…?

3 Comments leave one →
  1. hatimerdeka permalink
    May 29, 2008 11:12 pm

    makan utk hidup bukan hidup utk makan…terkadang makan itu harus..bila berlebihan jd haram
    p/s:”suka makan makanan opah”

  2. qurratulaini permalink
    June 5, 2008 2:26 pm

    suka makan masakan nenek! (mencebik) hehehee

  3. de`beast permalink
    January 6, 2009 10:47 am

    Salam…

    Pekasam Lenggong (Perak) telah diiktiraf oleh jabtan Perikan sebagai yang terbaik di Malaysia. Cubalah.


    wa’alaikassalam..
    pekasam lenggong? wah! menarik ni..pekasam sabah org jabatan perikanan dah rasa ke? hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: