Skip to content

RENDANG PEDAS IKAN KAYU

June 9, 2008

Untuk entri kali ini, aku ingin menitipkan satu resepi hasil kreativiti sorang teman (lepas ni kena bayar royalti la kat dia sebab ‘menyumbang’ kepada perkembangan pengisian blog ini. Hehehee…). Nama resepi kita kali ni adalah RENDANG PEDAS IKAN KAYU (kena highlight tau!)

 

Bahan2nya senang je, bak kata chef kita tu ‘paling mudah dan simple’:

1.       Ikan kayu (nak try ikan besi ke tembaga ke pun tak salah rasanya tapi jenuh cari la kat laut tu. kalau jumpa tolong inform aku, nak try juga)

2.       Cabai kering

3.       Serai

4.       Santan  

5.       Kelapa yang dah dikukur (yang dikukur je yer, kelapa parut tak boleh!! Hikhikk… Acah jer… Boleh je sebenarnya asalkan mudah nak dapat, betul x chef?)

6.       Garam secukup rasa

7.       Gula pun sama

8.       Asam keping (pastikan bahan yang ni tidak diabaikan, kalau tak nanti masakan kita jadi ‘kurang asam!’)

9.       Halia

10.    Bawang merah (bawang putih tak disebut pun so aku pon tak berani la nak memandai kang kena sue)

 

Ok, itu saja bahan yang kita perlukan.

 

Langkah2 penyediaan:

1.       Mesin cabai kering + serai (kalau terlebih rajin tu tumbuk dengan lesung pun boleh). Potong bawang & halia pastu masukkn je dlm kuali tumis skli (ni lepas mendapat ‘pembetulan’ dari chef)

2.       Tumis bahan2 yang dah mesin tadi

3.       Agak2 dah naik bau, masukkan ikan kayu (jangan lupa potong dulu)

4.       Sementara tu mesin kelapa kukur tadi kemudian masukkan ke dalam kuali kita (masing2 punyer kuali la yer…)

5.       Masukkan pula asam keping + garam + gula sikit

6.       Masukkan santan

7.       Kacau2

8.       Siap!!!

 

Bila sebut ikan kayu ni, teringat satu resepi ayah berasaskan ikan kayu juga. Resepi yang dibawa dari kampungnya jauh di Sulawesi sana. Aku lupa namanya tapi ikan kayu tu dibakar terlebih dahulu kemudian dimasak semula bersama santan. Fuh!! Sedap giler..!! Nanti aku rujuk semula kat ayah bahan2nya yer…

 

p/s (please sibuk): tq chef! pas ni jgn lupa perturunkan ilmu & kepakaran membuat kek lapis plak ek!

About these ads
3 Comments leave one →
  1. hatimerdeka permalink
    June 9, 2008 8:21 am

    selain ikan kayu,boleh diganti dgn sotong,udang,kerang dan ikan yg tak cepat hancur bila direndangkan he3…..jgn buh batang kayu dah la.

  2. qurratulaini permalink
    June 17, 2008 11:40 am

    hehee…cadangan yang baik tu!

  3. January 20, 2010 10:39 am

    samekom…erm…resepi yg agak mudah utk diikuti..hee2x…


    wslm..hihihii..bukan agak mudah, tapi SANGAT MUDAH.ngeh3x..selamat mencuba cik fatin ;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: